- Leena -
Salam...

Title dia atas dh menerangkan apa yg akan ku tulis...kebetulan ber sms dgn adik aku dia ckp bb dia kepala kat atas, sedangkan tarikhnye sudah hampir...jangka beranak bulan 6..aku suh dia pujuk bb dia turun ke bwh takot plak terbelit tali pusat...

dan tba2 hati tergerak untuk mencari cara membuat air selusuh...Eisha dlu xsempat ummi n babah prepare benda ni..maybe utk yang ke 2..Insyaallah..

Berikut adalah cara-cara untuk membuat air selusuh yang diambil daripada seorang kawan (ust Zamri Rejab)

 
Bismillahirrahmanirrahim..

 
Selusuh ialah nama bagi bahan khusus yang disediakan untuk memudahkan kelahiran bayi juga meringankan penderitaan ibu. Selusuh terdiri daripada air dan minyak yang disebut sebagai air selusuh dan juga minyak selusuh. Adakalanya kedua bahan ini digunakan secara bersama dengan ditambah dengan buah kurma (seelok-eloknya kurma Nabi iaitu ajwah)
Air selusuh dibuat (jika dapat) menggunakan air zam-zam. Minyak selusuh pula dibuat sendiri menggunakan kelapa tua yang belum kering kulitnya (kelapa hijau). Kelapa diparut dan diperah santannya tanpa ditambah air. Toskan santan tersebut didalam bekas selama lebih kurang 3 hingga 4 jam. Kemudian saring kepala (bahagian atas) santan menggunakan sudu bagi mengasingkan pati-patinya yang telah terkumpul di dasar bekas tadi.

 
Masak santan berkenaan menggunakan kuali dengan api perlahan. Sentiasa kacau santan bagi mengelakkannya menjadi berketul. Masak sehingga pecah minyak dan kacau hingga bentuk tahi minyak bertukar menjadi kuning keemasan (lebih kepada kehitaman sebenarnya tapi bukan hangus). Setelah itu sejukkan minyak dan asingkan daripada tahinya. Tuang minyak ke dalam gelas kaca (kalau dapat gelas tidak berwarna dan putih jernih). Simpan minyak dalam suhu bilik selama lebih kurang seminggu atau lebih agar pati-pati tahi minyak akan mendap ke bawah gelas. Setelah itu anda akan dapati minyak yang warnanya keemas-emasan dan jernih. Pindahkan minyak (saringkan) yang jernih bersih itu ke dalam bekas kaca yang lain dan kini mulakan dengan amalan-amalan di bawah:

1. Minyak dan air zam-zam di bawa bersama ketika solat hajat. (letak di hadapan sebelah kanan);

2. Setelah selesai solat hajat, bacakan doa-doa ini (mengikut kadar dan bilangan yang digemari) ke atas air dan minyak tadi:

- Surah Al-fatihah

- Surah al-Hasyr ayat 21-24

- Selawat Syifa

- Doa 1

 
- Doa 2
3. Simpan (air dan minyak) di tempat yang selamat

4. Sementara menunggu saat sakit nak bersalin, suami dan isteri hendaklah sentiasa solat hajat mohon dipermudahkan proses kelahiran anak yang ditunggu-tunggu. Banyakkan membaca al-Quran terutama surah Maryam, Yusuf dan Luqman. Setelah masuk minggu yang terakhir (sebelum due), berikan isteri minum air selusuh (sahaja, tidak termasuk minyak) sekali sehari selepas solat fardhu subuh.

5. Apabila isteri merasakan sakit nak bersalin, minum air selusuh, makan 1-3 biji buah kurma dan telan sesudu minyak selusuh. Sabarlah menunggu saat kelahiran dengan perasaan yakin dan tawakkal kepada Allah..Sekian, selamat mencuba! Wallahu aklam..

p/s: petikan di ambil dari SINI

2 Responses
  1. semoga bb anak adik ena tu pusing kpala ke bwh..

    muza ms 1st bb pun xsmpat minum air selusuh..yg no 2 nasibb smpat


  2. - Leena - Says:

    muza: 2 lah hrpnye munurun lah kepala mengikut alur nye...
    ina no 2 pon nk prepare awal...supaya mudah xkelam kabut kan..mse raisha sempat minum tp org yg bg..tgk kat doa ni, siap letak nm isteri..dh nm laen pulok air selusuhnye 2...