- Leena -

Aku rindu sama aku pye 3 mak ar....mak kepong (mak yg lahirkan aku), mak kelantan (mak mortuo) , mak banting ( mak angkat aku, dh 17thn aku dgn parents angkat aku)






Belaian Ibu - Hijjaz
Tertanam naluri keibuan amat mendalam
Di jiwa insan yang mendambakan kebahagiaan
Oh... ibu

Di bahumu tergalas beban
Perjalananmu penuh rintangan
Kau titipkan kasih sayang
Sejujur pengorbanan
Tak ku nafikan

Di saat kita berjauhan
Rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan

Kau insan penyayang
Betapa ku merindu
Lembutnya belaian ibu
Membuatku terlena

Di wajah terlukis tenang
Debar di dada kau rahsiakan
Ku pastikan dikau aman
Dikurnia sejahtera
Tak ku lupakan

Di saat kita berjauhan
Rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan

Tiada aku tanpa ibu
Hanya (kau) satu didunia
Bertakhta dikau dijiwaku
Kau lah ibu yang tercinta

Kau insan pengasih
Betapa aku mengharap
Hadirnya restumu ibu
Membawaku ke syurga

Bersemi belaian kasih sayang nan berpanjangan
Darimu insan yang mendoakan kebahagiaan anak-anakmu
Oh... Ibu

- Leena -


Pernah tak anda2 smua mendengar pokok kapal terbang...ekceli..aku pon xpernah dgor..ble kawen ni, hubby bwk balik kg baru tau nama pokok tuh, rupa pokok tuh, kegunaan pokok tuh..hehehe...

ini sedikit info yg di ambil dr WIKIPEDIA..



Pokok Kapalterbang, Pokok Jepun atau Pokok Jerman merupakan tumbuhan yang tergolong kumpulan rumpai. Ia merupakan salah satu rumpai yang perlu dibasmi dalam amalan pertanian diladang atau kebun. Dari segi perubatan tradisional ia boleh dijadikan ubat penahan darah.

Tumbuhan ini asalnya daripada Hindi Timur, Amerika Tengah dan Amerika Selatan. Tumbuhan ini dikelaskan sebagai tumbuhan rumpai dan adalah dari Famili Asteraceae, Compositae. Nama tumbuhan ini dalam Bahasa Melayu adalah Pokok Kapal Terbang, Pokok Jerman ataupun pokok Jepun. Nama-nama lain tumbuhan ini adalah Osmia odorata, Chromolaena odorata, Siam Weed, Christmas Bush, Bitter Bush dan Baby Tea. Tumbuhan ini mempunyai batang bebusa dan boleh mencapai ketinggian 2.5 meter. Daunnya mempunyai bau. Daun dan bunga di guna untuk merawat luka dan sebagai racun serangga.

Di India, pokok ini menjadi rumai yang utama di ladang-ladang tanaman. Tumbuhan ini

menutupi padang ragut dan kawasan lapang. Tumbuhan ini hidup di dalam pelbagai jenis tanah, walaupun tanah berbatu, tetapi tiak dapat hidup di dalam kawasan pokok tebal di mana kanopinya tertutup sepenuhnya. Kadang kala, pokok ini boleh memanjat, hingga ketinggian 4.5 hingga 6.0 meter (Bennett and Rao, 1968).


KERACUNAN

Keseluruhan pokok ini beracun dan boleh memudaratkan. Bahan aktif keracunan adalah Alkaloid pyrolizidin berserta dengan bahan-bahan α-pinen, ß-cubebene, 7- dan 9-Angeloylretroneecine, intermedine, riderine dan 3'-acetylrinderine.

Kesan Keracunan boleh menyebabkan kerosakan pada hati terutamanya di kalangan kanak-kanak. Keracunan ini boleh dipindahkan daripada ibu kepada anak dalam kandungan melalui uri. Sintom keracunan dapat dikesan setelah beberapa hari dan biasanya dikesan dengan kejadian sakit perut yang kuat, muntah-muntah dan bengkak hati.




*** tapi mengikut info mertuaku..daun ni d gunakan juge utk perap something...cthnye...perap buah ciku, pisang...utk cepat masak...hr tuh eden bwk jugak siku balik sepalstik..berbalut dgn daun ni ler..

- Leena -
ha...ni abg dia plak.Benjamin Haziq...gmbr abgnye ni xbyk sgt apak dia post..



************************************


************************************


************************************


************************************




Abes sudey buat ketika ini...selamat menonton...

*** yang kaki terjulur sket i2 adalah kaki pakcik sye...


- Leena -
ekekeke...jom layan lagik gmbr bdk2 nie...qistina sudah pon menjangkau 3bulan...




**************************************




**************************************




**************************************




**************************************




**************************************




*** please notes ye...ini bkn anak2 ku...anak sendiri blom buat lagik...ni smua kezen2 sajo..

- Leena -
hehehe..tajuk aku tuh mcm gempaks je kan..ngeh2 bukan pe pon..saje nk menambah koleksi gmbr tdo si qistina dgn abgnye haziq..bru je bbrp jam lps dpt gmbr ni dr apak dia..eheh..tq2..



NI ADALAH TDO STYLE...SEBIJIK APAK DIA TDO..



*****************************************




*****************************************




*****************************************




*****************************************



sorg satu ke book tmpt tdo cik dai..???

- Leena -

Ekceli lagu ni aku simpan lame no dlm draft lupa nk post..hahaha..
buat mereka yang sudah kehilangan ibunda...








Aeman - Buatmu Ibu


ibu bergenang air mataku
terbayang wajahmu yg redup sayu
kudusnya kasih yg engkau hamparkan
bagaikan laut yg tak bertepian

biarpun kepahitan telah engkau rasakan
tidakpun kau merasa jemu
mengasuh dan mendidik kami semua anakmu
dari kecil hingga dewasa

hidupmu kau korbankan
biarpun dirimu yg telah terkorban
tak dapat ku balasi akan semua ini
semoga tuhan memberkati kehidupanmu ibu

ibu kau ampunilah dosaku
andainya pernah menghiris hatimu
restumu yg amat aku harapkan
kerana di situ letak syurgaku

tabahnya melayani kenakalan anakmu
mengajarku erti kesabaran
kau bagai pelita di kala aku kegelapan
menyuluh jalan kehidupan

kasih sayangmu sungguh bernilai
itulah harta yg kau berikan
ibu dengarlah rintih hatiku
untukmu ibu

kasihanilah Tuhan ibu yg telah melahirkan diriku
bagaikan kasih ibu sewaktu kecilku
moga bahagia ibu di dunia dan di akhirat sana
moga bahagia ibu di dunia dan di akhirat sana
- Leena -
Aku terlihat 1 email ini di dlm folder hubby ku..maybe de some of reader balog aku nie de dpt kot email ni..tp aku jus nk share wif others...sbb sgt berguna info ni..tp aku xpasti kesahihanye..but boleh check kot kt mn2...



Did u ever drink from a plastic bottle and see a triangle symbol on the bottom with a number inside?



Do you know what the number stands for?

Did you guess that it's just for recycling?

Then you are wrong!!!!!

THE NUMBER TELLS YOU

THE CHEMICAL MAEK UP O THE PLASTIC....


1) Polyethylene terephalate (PET)
2) High density polyethylene (HDPE)
3) Unplasticized polyvinyl chloride (UPVC) or Plasticized polyvinyl chloride (PPVC)
4) Low density polyethylene LDPE
5) Polypropylene (PP)
6) Polystyrene (PS) or Expandable polystyrene (EPS)
7) Other, including nylon and acrylic

What you aren't told is that many of the plastics used are toxic and the chemicals used to create a plastic can leach out of the plastic and into the food / drink.
Think about it, how many times have you or a friend said "I don't like this, it taste like the plastic bottle ..... "
THAT'S BECAUSE YOU ARE TASTING THE PLASTIC
The
WORST ONES are Nos: 3, 6, and 7!!!
DO NOT
USE THESE NUMBERS if stated at the bottom of the bottle)!!!


Check out this chart that breaks down the plastic, its uses and chemical makeup
(I find #7 a little scary)

http://www.epd.gov.hk/epd/english/environmentinhk/waste/guide_ref/guide_plascod3.html


Reusing plastic bottles by refilling them is NOT a good idea. WATCH THIS VIDEO:

- Leena -

1st time dgr lagu ni...jatuh cinta jadik nye...mengundang keinsafan..moga nye pd anda d luar sna sama jua merasa......

selamat mendengar



- Leena -
saje tempek neh..utk smua...moga2 d ampunkan dosa kte..amin...ya rabbal alamin....


- Leena -

BAHAN-BAHAN:

500 gm cendawan

1 sudu kecil lada hitam (kisar)

1 sudu kecil serbuk lada sulah

4 biji telur

Garam secukup rasa



CARA MENYEDIAKAN:

1. Telur dipukul dan dicampurkan de-ngan lada sulah, lada hitam dan garam secukup rasa.

2. Kemudian celupkan cendawan dan goreng sehingga masak.



**** Ini resepi yg ringkas aku dapat...tp klu nk lebey rangup..aku rse leh pake tepung jagung sket...

- Leena -

Ya Allah sedapnye benda nie..harus aku buat neh...hahah...perut hubby dh membuncit..biarkan buncit sama naek dgn aku..ngeh3...

jom b, kte gemok sesama...yes..yes...

buat mereka yg ingin mencoba skali..boleh lah..senang bangat neh...




British Food:How To Make Shepherd's Pie
- Leena -
ni photo abg nye si Balqis Qistina.... hehehe..aku upload sket2 gmbar nye...sbb aku pon dpt ciput jo...






*******************************************




*******************************************




*******************************************


knpe mcm muke si muas pon de neh???


*******************************************


ini mereka berdua...ngeh..trolley utk kembar..kembar ke???


*******************************************



cik dai mn lagi gmbr dorg nie...cepatlah hntr...rindu dh neh...



- Leena -
aku bru dpt some pic ni dr pokcik aku d luar negra sana...nok tgk anok ye mcm mn skang kan...

puteh gebu benau...mak apak xder lah puteh nye...jgn marah ek cik daii....



**************************************************



**************************************************



trima kaseh cik dai...ngeh...sgt xsabo nk jpe dia nie...ishhh...
- Leena -
Again!!! aku attend wedding...kali ini di melakau...ni cousin belah abah aku..memandangkan kteorg ini tdk berapa nk rapat..so aku pon poei as a guest lah ek..

aku pegi bersama hubby, mak, abah, adik, adik ipar, opah, 2 org mkcik dan sorg spupu kenit aku yang nakalllllll...

kiranye 2 kete lah poei...yg sedara laen xp...sbb ank2 skolah d hr sabtu..

aku gerak dlm kol 9.30 mcm tuh smpi kol 11 ++...agaknye..xtgk jam ar..

d pertengahan jln...lalu d bwh flyover...sdp hubby aku lenjan minyak smpi 130++....nah....amik...pkcik topi puteh, sluar puteh stripe hitam d tepi..tembak daa...tmbh lagi koleksi dlm speed trap..hahaha...best2..

uh..dorg ni mmg suka dok celah2..bwh2..


*******************************************


pelamin anganku musnah....ngeh........


*******************************************


pengantin mariiiiiiiiii...ni nyambut menantu lah ni yek..


*******************************************


Herman bin Bakar...bersama isteri nye...


*******************************************


wif mak buyung...ngeh...bolat btoi protnye tuh...


*******************************************


ni??? xtau le makcik ikan pe..lps p beli ikan segar dok lalu tepi ank sungai...tgk benda ni gerak2...dokkaji gak ikan apekah i2???


*******************************************



video

saje je nie selingan...suara dia sedap...ekeke..
namanye AZIE ye kengkawan..seb bukan nyah..
.


ok..abes sudey cte d hujung mgu lepas...

- Leena -
aku bru terjpe ni dlm email aku yg lelama...saje nk share cte d time kebusanan...sblm aku cte perihal cuti aku d wekend yg lps...



"Mengapa tak seperti kawan sebaya kau?"
Seorang atuk tegur cucu dia yang tak
cemerlang dalam peperiksaan.


Atuk: "Tengok kawan-kawan sebaya cu,
semua lulus tinggi-tinggi. Cu ini asyik internet, tv atau
main bola. Bila nak belajar??? Besar nak jadi
apa???" (Atok marah tahap tertinggi)


Cucu: "Atok asyik bandingkan dengan
kengkawan
yang lain. Cu tak pernah pun marah bila atok
tak sama seperti kawan-kawan sebaya atok yang
lain."


Atuk: "Tak sama apanyerr???"


Cucu: "Kawan-kawan sebaya atok semua
dah jadi arwah kan?"


Atuk: "AsBestOSSs*!%$^^%$&)((*&^ "

- Leena -
lama dah aku x mengapdet blog dgn lawak2 kan...so ini aku jpe dlm 1 blog yg si mommy dina & arissa bg link nye..tenkiu2...ekekekeke..

jom layan.......


Suatu hari, sebuah bas kilang yang memuatkan pekerja wanita sahaja sedang menuju kilang kayu yang terletak jauh dari kawasan kampung. Dalam perjalanan tu..mereka terpaksa melalui kebun getah yang sangat luas..

Nak di jadikan cerita..ada seorang mamat kat tepi jalan menahan bas tersebut..nak mintak tumpang..jadi bas tu pun berhenti la… Tetiba..lebih kurang 6 orang perompak keluar nak merompak bas tersebut..

Sorang perompak berkata..
” Keluarkan dan bagi semua barang kemas yang korang ada..!!Cepat..!!”

Sorang pekerja kilang tu membalas..
” ..tapi..kami tak bawak barang kemas kalau gi keja..duit pun sikit je..”

Perompak berfikir seketika..
“Ha..gini la..sebab korang takder brang kemas & duit..kami rogol korang SEMUA..ahahhaa..”

Pekerja kilang yang muda berkata..
” Alalaa…takkan la makcik yang kat belakang tu nak rogol jugak..tak kesian ker..”

Tetiba..makcik tu berdiri..
” Weh..ko nie..tak paham ker..kalau dia cakap SEMUA..SEMUA la..


- Leena -
d tag oleh Mrs. Mazwani

1. Put your music on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS!
4. NO CHEATING!
5. Tag others




IF SOMEONE SAYS “IS THIS OKAY” YOU SAY?

The Fabulous Cat - Rimas

(sememangnye rimas lah eyh..)



WHAT WOULD BEST DESCRIBE YOUR PERSONALITY?

Dewa 19 - Dewi

(hahahaha...dewi sgt kan???)



HOW DO YOU FEEL TODAY?

Sean Paul featuring Keyshia Cole - When You Gonna (give it up to me)

(xder kaitan)


WHAT IS YOUR MOTTO?

Goo Goo Dolls - Iris (Acoustic)

(emmm konpius???)



WHAT IS YOUR LIFE’S PURPOSE?

Kaer - Izinkan Ku Pergi

(pegi ke mana???)


WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?

Jay Jay - Cukuplah Sekali

(agaknye lah...dah xmo kawan dgn aku dah...serik gamaknye...xper d halalkan dunia akhirat)




WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?

Ganjaguru - DeadBeat

(pe nye??lagu ni pon aku xfhm motifnye pe)


WHAT IS 2+2?

6ixth Sense - Tanpa

(mn de lagu jwpn nye 4)


WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?

Akon-Right Now NaNaNa

(hahahaha...nananannana)



WHAT DO YOU THINK OF THE PERSON YOU LIKE?

Anuar Zain - Lelaki Ini

(konfirm lah lelaki...xkan pondan aku nk kawen)


WHAT IS YOUR LIFE STORY?

Rihanna - Unfaithful

(aku xsetia?? klu xknpe kawen dgn hubby aku 2 kan???)



WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?

Acha & Irwansyah - Ada Cinta

(gatalnye....dh besar nk bercinta je..seb bek xder miang sgt..klu x, umo 18 aku dh kawen..)


WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?

DJ Tiesto - Just Be [ ft. Kirsty Hawkshaw ]

(Ayoyo...aku xnk ini smua...sedekah jariah : doa, bacaan yassin, dan bacaan Al-Quran..i2 yg d harapkan..aminnnnnnnnn)


WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?

Jordin Sparks ft Chris Brown - No Air

(Sopan santun je aku mse wedding...xyah lah lagu2 nie..)



WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?

Deep Purple - Soldier Of Fortune

(hahah...lagu ni makcik pon xphm pe lagunye)



WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?

Baby Bash - Na Na (The Yummy Song)

(ni pon sama...mn dtg de dlm pc aku ni)



WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?

P Diddy ft Keisha Cole - Last Night

(apa aku wat last nite????hahaha,,,,)




WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?

Timberland feat one Republic - Apologize

(emm..mintak maaf kat smua org...bak kata upin dan ipin)




WHAT’S THE WORST THING THAT COULD HAPPEN?

Dessy Ratnasari - Tenda Biru

(lagu ni utk d tglkan kekasih yg dia slmba kawen...tpi aku takot gak..klu jd apa2 kat rumah tgga...doa kan kami bahagia yek...)




WHAT MAKES YOU CRY?

Blink 182- I Miss You

(klu rindu kene nangis ker??? homesick lah kot...wah...tp lagu ni xsesuai utk d nangiskan...)




WHAT MAKES YOU LAUGH?

Sara Barellies - Im Not Gonna Write You A Love Song

(pandai sgt aku nk karang lagu...wat ayat jiwang bley lah beb)




WHAT IS THE ONE THING YOU REGRET?

Apek - Aspalela

(erk?? pesal aku nk regret plak dgn lagu nie.. :-?)



HOW WILL YOU DIE?

The Click Five - Jenny

(aku nk mati xder kene mengena dgn lagu nie....mati minta d ampunkan dosa aku pd smua..halalkan sglnye...moga aku mati dlm tenang..)




WILL YOU EVER GET MARRIED?

Kristal - Aku Semut Merah

(apa kene mengena nye..aku dah kawen dh pon)




WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?

Christina Aguilera, Lil' Kim, Mya, Pink & Missy Elliot - Moulin Rouge331

(apa nie???huh)




DOES ANYONE LIKE YOU?

Shidee - Salam Di Pagi Lebaran

(hahaha...mcm mn lagu ni leh masuk dlm kotak yg xsesuai...bantai je lah)




WHAT SCARES YOU THE MOST?

Once - Dealova

(pe yg takotnye???jiwang je lagu nie...xsesuai..)




IF YOU COULD GO BACK IN TIME, WHAT WOULD YOU CHANGE?

Akhbar, Tukang Kata, Nirwana - Manusia Lupa

(hehehe...supaya manusia jgn cpt lupa diri..yeah..)




WHAT WOULD YOU SAY, WHEN YOU MEET YOUR BOSS?

Adibah Noor - Hujan

(ye Boss...hujan sye xleh mai kije awal..jln jem...gud..gud)




WHAT WILL YOU POST THIS AS?

Theme UiTM - UiTM DiHatiku (konvo version)

(wah...lagu ini d akhir player utk tag ini..ekekeke...dgrkanlah yek...konvo version lagi kooooooo)


saya xmo tag sesapa...abes d sini saja....

Tamat sudey.........
- Leena -
aku bru temui cara terbaru utk anda2 mendownload lagu tanpa menggunakan software...



jus pegi ke google dan taip

intitled:"index.of" nama artist

contohnye...

intitled:"index.of" hijjaz



*** info ni utk org xtau je..klu org yg tau..buat dek je lah ek..
- Leena -

sesapa dlu klu mase kecik...zaman budak2 nk membesar...akan de maen mcm2 benda....

maen gmbar, susun tin, galah panjang, lompat getah, tembak2..( guna kayu de gn batang betik pon de), batu seremban...n mcm2 lagi lah...tp de yg aku xigt...sbb yg aku plg benda2 ni smua..sbb aku slalu maen...hahaha

aku dlu kwn2 slalu nye...dgn arwah abg, adik aku...spupu aku...pakcik2 aku...sbb...

pakcik aku belah mak aku sebaya dgn arwah abg..so kteorg suka maen sesama...arwah abg lah plg kuat ajar kteorg maen..game2 lelaki ni..

tp SERONOK...wpon maen dgn bdk2 lelaki..hahaha...

dlu igt skali, mse maen susun tin, group aku kalah...n kteorg kene denda..abg aku denda...dia pukul kat tgn...guna 2 jari dia..telunjuk n tengah, den pukul kat tgn kte yg utk amik drh tuh...yg dkat siku tuh...ala aku xtau nama pe...saket woooooo...sob..sob..sedey...sbb saket...thn je air mata

maen susun gmbr...wat kotak...letak gmbr dlm tuh byk2..smua org taruh brp byk nak..den...baling dgn slipar..hahaha..bestnye..

yang gmbr bwh ni...akupgi2 lagi dh wat...hahaha


football set..buatan sendiri...keeper tuh si raj suggest guna ayu pye card...ahaha..jahat kan???


mak kteorg strict...de2 time je leh maen kat luar...ble time tghri tuh kene dok umah, tdo...tp arwah abg n aku...ble xleh nk tdo...mula lah...arwah ajak aku maen game ni dgn dia..

bukan nye aku reti..tp dia kata xper...tekan2 je..hahaha..sronok..zaman sekarang xder dah game2 mcm ni..

smua PS2, maen dok dpn tv, dpn pc....rugi pd mereka yg xmerasa maenan mcm ni mse dolu2...

rindulah zaman budak2...rindu plak dgn arwah..ble igt balik...emm..ble membesar sesaam..dgn pakcik yg umo pon lebey kurang..rindu sgt...hahaha..

kenangan dgn arwah, adik, spupu dn pakcik2 aku...yang plg aku suka...pakcik aku yg jd lecturer skang...

haha..igt lagi..dia dtg rumah konon2 jdik cikgu...guna pintu alamari dlm bilik mak aku..jadikan papan hitam...hahaha...

btol2 skang ni jd cikgu kan????rindu lah pakcik sye...


nti klu de mase aku cte lagi zaman kecik ku...



- Leena -
Hr ini apa kije aku wat???

bukak kelas membuat kapal kertas...ekekeke...

dlu2 mase2 aku dok kat sentol aku dok rumah stinggan...slalu bangat banjir...oleh kerana banjir tuh, kteorg xleh trun maen kat tanah...dn doklah dpn pintu menghayati air yg lalu...

sambil2 tgu hujan reda, air susut...mak aku wat kan kteorg kapal kertas utk hanyutkan kat dlm air...ahahaha..bagus mak i kan?????

besenye klu kat rumah dlu, kteorg pakai suratkabar lameeeeeee...so kapal tuh jd besau...

sronok je tgk dia lalu...ble kete ke, motor ke lalu...kteorg ckp...OWHH DAH KENE OMBAK BESAR...ciannye..lame2 dia pon lunyai.

TAPI.........

yang besau tuh tongkang...yg tgh tuh kapal pesawat (i2 sampingan ekceli..xder kene mengena), yg kecik 2..apa nama ek..kapal kecik kot..ahahaha



ble air dh susut..jenuh nk sapu plak paper tuh smua..sbb dia akan tersangkut kot celah2 mana yg dia nk...


selain wat kapal...kteorg dok nunggu ikan lalu...sbb de sg kecik kat blkg rumah..so akan de lah ikan2 yg dok tumpang lalu dpn rumah...

ikan yg lalu tuh besenye...ikan puyu dan haruan..keli smua xder lagi..ekeke...

kteorg tgu....n ble nmpk..sekup lah pakai sekup sampah tuh...ahahahaaha....xdr kije...

tp SERONOK...skang ni..dok umah tgi air hujan je lah aku nmpk...air shower..air minum..banjir dlm tv je lah...xleh nk memain..

wah ayat mcm bagus je maen banjir kan....

ok lah...nti de stori aku msuk lagi k...daaaaaaaaaaa......
- Leena -
PISANG

Pokok pisang satu keluarga dengan pokok bunga lily dan orkid. Ia dipercayai berasal dari Malaysia lebih kurang 4,000 tahun dahulu. Sebiji pisang sehari mampu mengelakkan tekanan darah tinggi. Ia juga membantu membentuk tulang yang sihat kerana ia mengelakkan kehilangan kalsium melalui air kencing bagi mereka yang suka makanan masin. Selain itu, ia juga dapat melindungi daripada ulser perut dan membantu masalah sembelit dan penghadaman.


TEMPE

Diet orang Asia kaya dengan probiotik, misalnya tempe iaitu satu juadah popular masyarakat Melayu yang mengandungi bakteria asid laktik yang berguna untuk tubuh.

Kajian menunjukkan bakteria strain TH10 ini mampu melawan bakteria berbahaya MRSA (methilcillin resistant Staphylococcus aurues).

Malangnya, tempe semakin hari semakin dipinggirkan daripada diet harian apabila kita semakin banyak mengamalkan pemakanan Barat.

Simptom-simptom seperti penyusutan dalam kepadatan tulang dan kecekapan penyerapan mineral, senak perut, sembelit, cirit-birit, alergi makanan, migrain dan keadaan tak bermaya juga berpunca kerana kekurangan probiotik dalam usus.

Bukan setakat itu sahaja masalahnya. Kekurangan probiotik juga menyebabkan sistem imun tidak berkembang dengan baik dan ini boleh membawa kepada gangguan sistem imun, alergi dan barah. - L.Thialan, Tingkat sistem imun, Kosmo (artikel tulisan RAVICHANDRAN D.J PAUL)



*** ada pelbagai info yang anda boleh lihat dan baca di sini...sila KLIK

- Leena -
aku jus nk share lagu ini...yg aku slalu nyanyi utk adik spupu aku...dlu d suatu ketika...utk tdo kan dia....

penat aku cri lagu ni...dan skang...aku dh jumpa...sgt suka.......






*** sapa2 de mp3 lagu nie...pls email me..