- Leena -
Salam kengkawan...lately aku mcm rajin update benda yg aku msk..wpon xder lah pro n bagus..tp nk sj share resipi yg aku rs best..sure mesti nk buat jugak... :p

so, last 2 week..ry cina...cuti lama...so rajinlah wat dessert...ni hidangan slps..mkn tghri nasi briyani..nasi briyani aku xapdet resipi..sbb gmbor xder...next tme lah resepinye...:p




1 - CHILLED BLUEBERRY CHEESE CAKE



Base:


100g biskut Oreo ~ buang filling tengahnya

45g butter ~ dicairkan


Adunan yoghurt cheese:

125g cream cheese ~ suhu bilik

137g atau 1 bekas yoghurt perisa blueberry

30g gula kastor

80g blueberry filling

125g whipping cream, pukul hingga gebu dan bertanduk (soft peak)

1/2sb + 1/2st gelatin Halagel

2sb air hangat


Caranye:

1 - Sediakan loyang loose pan berukuran 5 inc


2 - Alas dasar loyang dengan baking paper
3 - Biskut oreo yang telah di buang filling tengahnya dikisar halus

4 - Gaulkan biskut oreo dengan butter hingga rata

5 - Kemudian tuang ke dalam loyang dan tekan pada dasar loyang hingga padat

6 - Simpan dalam peti sejuk sebentar

7 - Masukkan gelatin ke dalam cawan berisi 2 sudu besar air hangat

8 - Biarkan gelatin terlarut ~ pastikan letakkan air hangat dulu dalam cawan baru masukkan gelatin

9 - Jika gelatin masih tak larut lagi, masukkan cawan yg berisi gelatin tadi ke dalam bekas berisi air panas

10 - Boleh juga guna kaedah double boiler atau masukkan ke dlm microwave - oven on high dan panaskan 3 minit sahaja
11 - Biarkan ia suam

12 - Pukul whipping cream hingga kental (soft peak) ~ ketepikan

13 - Dalam bekas lain pukul cream cheese, gula kastor dan bluberry filling hingga sebati

14 - Tambahkan yogurt dan gaul hingga sebati

15 - Kemudian masukkan gelatin yg suam tadi dan gaul rata

16 - Perlahan-lahan masukkan whipping cream dan kaup balik adunan hingga rata ~ pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk, utk mengelakkan adunan bergentel-gentel bila bergaul dengan gelatin

17 - Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi oreo tadi

18 - Sejukkan dalam peti ais ~ paling kurang 4 jam

19 - Menggunakan hair dryer, lalukan muncungnya pada sekeliling loyang 2 ~ 3 kali (suhu perlahan)

20 - Keluarkan cheese cake dan alihkan ke atas cakeboard

21 - Hiaskan atasnya dengan blueberry filling

22 - Hias kek ikut kreativiti masing-masing. Sedia dihidangkan



ni dapat dr Kak ITA ..tapi klu oll nk tgk 1 by 1 step bleh p blog ANA SUZANA..aku xcapture step by step..agak mls..heeeee...n aku xhias shantek2...sbb kteorg trus ngap je dr dlm bekas...kuikuikui...rs mcm mkn eskrem uollsss...uiishhh nyamannnnnnnnnnnnnnnnn



2 - MANGO PANACOTA




resipi olahan : Ina
resipi dapat : K.nor@Secubit garam
resipi asal : Gert@KitchenSnippets

Bahan:

2 cawan susu segar/fresh milk (sukatan yg aku guna 200ml susu segar)

1/2 cawan whipping cream (sukatan yg aku guna 250 whipping cream)

2 sudu kecil serbuk gelatin ~ k.nor guna gelatin halalgel 3 sudu besar air panas

1/4 cawan gula @ secukup rasa

1 sudu kecil esen vanila

Utk puree mangga:

1 bj mangga masak

2 - 3 sudu kecil gula

1 sudu kecil perahan limau/lemon



Cara:

1 - Masukkan gelatin ke dalam air panas, kacau dan biarkan ia mengembang.

2 - Masak susu, whipping cream dan gula dgn api sederhana hingga kelihatan buih2 kecil di tepi periuk.

3 - Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan esen vanila, kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.

4 - Tuangkan ke dalam ramekin atau gelas yg sesuai.

5 - Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.

6 - Sementara itu bolehlah disedikan puree mangga.

7 - Blend buah mangga hingga halus, kemudian masukkan gula dan perahan limau/lemon.

8 - Kacau hingga sebati. Sejukkan dlm peti ais sebelum menghidang.

9 - Utk menghidang, tuangkan puree mangga ke atas panna cotta tadi.

10 - Sedia utk dinikmati.
*
- utk membuat panna cotta ni mudah aje, cuma perlu ambil masa yg agak lama antara 5 - 6 jam utk panna cotta tu betul2 set/mengeras. kalau dituangkan puree mangga sebelum ianya betul2 set, nanti akan tenggelam ke dalam panna cotta tu.

- utk menikmati panna cotta ni di waktu petang, eloklah disediakan panna cotta ni di waktu pagi.

- tekstur panna cotta tidak spt agar2 atau puding, ia lebih kepada dadih



panacota ni pon aku msuk tuperware ajes..xder glas comel..:p
skang tekak nk mkn tiramisu kek uolllss...hadoiii cane lemak xmenepu2 dlm bdn...ggrrr

pepon selamat mencoba...haiyyaaaaaaa





1 Response
  1. Teena Says:

    Mule2 ingatkn ape, rupa2 blueberry..hehe